Video Lusuh Shahriza Mahmud

Loading...

Monday, July 17, 2006

Penjara Kajang

Semalam,Isnin 17 Julai 2006 jam 8.30pm, Teater Penjara Kajang (TEPAK) mengadakan majlis penyampaian saguhati di Dewan Kelab Aktiviti mereka. Setelah hampir setahun barulah tenaga produksi dan pelakon teater HUKUMAN PASTI yang dipersembahkan di Dewan Budaya Shah Alam dapat menikmati imbuhannya. Itupun bukan bayaran setimpal yang sepatutnya mereka terima.

Riza merupakan salah seorang pelakon utama bersama Yanto. Bagi Riza dan Yanto, kami hanya menghadapi masalah kecil atau perkara biasa dalam karier kerana bayaran lakonan telah dilangsaikan oleh Pejabat Kebudayaan Selangor sebaik sahaja persembahan berakhir. Namun tenaga kerja dan pelakon yang merupakan pekerja dan Pegawai Penjara terpaksa menunggu sekian lama hanya kerana mereka berjuang untuk seni.

Dengan lima ribu ringgit (RM5,000) untuk satu produksi, bermula dari kos persiapan, pre-produksi hingga ke hari persembahan, hanya itu yang mereka terima. Untuk menyiapkan set sahaja tidak mungkin akan dapat mencapai kehendak audien yang mengharapkan yang terbaik. Dengan bayaran sedemikian tidak mampu untuk membayar hanya seorang pelakon yang beraksi di ISTANA BUDAYA!

Telah menjangkau empat tahun Riza membantu TEPAK dengan persembahan mereka dari masa kesemasa. Sebagai orang yang cari makan dalam bidang seni, mereka memahami dan menawarkan bayaran dengan kadar harga profesional walaupun Riza cuma menerima separuh dari bayaran sebenar mengikut pasaran seorang artis. Riza puas kerana dapat menjalankan tugasan dengan baik dan faham kedudukan mereka.

Disamping berlakon Riza juga membuat olahan skrip untuk TEPAK pada persembahan terakhir dan membantu serba sedikit dari segi lakonan dan keseluruhan persembahan. Apa yang sebenarnya ingin Riza tekankan di sini ialah persembahan kesenian dari mereka yang benar-benar komited sering dipandang sepi atau hampir dipinggirkan oleh pihak yang berwajib. Mahu atau tidak, perjalanan yang walaupun tempang harus diteruskan.

Diharap pengerusi TEPAK yang baru, Tuan Pegawai Penguatkuasa Ruhaizak yang juga hadir semalam,dapat memberi cahaya baru kepada TEPAK yang mungkin akan hanya tinggal tepak tanpa sireh dan kapur bagai dikatakan Ayahanda Pak Hassan yang merupakan pengarah HUKUMAN PASTI.

Riza bermula dari teater yang banyak mengajar erti kehidupan susah senang perjalanan anak seni. Betapa mudahnya bagi insan yang telah tersedia pakej lengkap (bagai dilaungkan orang sekarang) yang hanya memikirkan kejayaan datang bergolek tanpa usaha!

HIDUP TEATER MALAYSIA!

No comments: