Video Lusuh Shahriza Mahmud

Loading...

Wednesday, May 25, 2011

Sakit Tak Bersebab ATAU Permainan Minda


Betapa tubuh ini tidak tertahan dengan tekanan yang kuberikan kepadanya.. Buktinya, air minuman coklat yang nak ditambah air panas dari flask, Riza buka paip sinky sambil menadah cawan minuman! Nasib baik tersedar dan tak sempat buka paip! huuhuu! :( Kalau tidak, minum air paiplah jawabnya! Sebenarnya Riza dah beberapa hari tidak sihat. Flat habis! Terbaring tak bangun-bangun. Tak tahu di mana silapnya. Selepas pulang dari berjumpa teman bagi membincangkan tawaran watak untuk sebuah produksi, tiba-tiba perut meragam tak bersebab. *nothing to do with pregnancy,ok.*

Begini mulanya, minggu lepas tiba-tiba belikat kiri Riza sakit teramat sangat, tanpa sebab. Setelah solat zohor dan asar, ianya tiba-tiba hilang namun keesokannya datang lagi sakit yang sama tetapi beralih ke belikat kanan pula *mungkin juga selepas solat,tak ingat*. Esoknya sakit itu macam mencucuk-cucuk di bahagian atas dada kanan, macam sesak nafas. Esoknya pula ia hilang begitu saja dan beralih ke bahagian belakang di tulang pinggul. Sakitnya teramat sangat. Kemudian hilang. Empat hari yang lalu, selepas saja Riza tamat latihan lakonan bersama Seri Indah Theatre (S.I.T) yang akan membuat persembahan TUN FATIMAH jam 3 petang pada hari Ahad 29 Mei di Dewan Podium A, Lorong Seni sempena Hari Belia Negara, Riza berjumpa rakan pengarah bagi membincangkan tentang satu watak. Waktu keluar rumah, Riza sihat walafiat. Riza solat dulu sebelum keluar. Selepas bertemu dengannya tiba-tiba perut terasa sebu macam berasid! Tak ada punca! Tak ada makan pelik-pelik! Tak ada yang macam-macam!

Sepulang kerumah, Riza terus berfikir dan mencari di mana silapnya. Tetap tak jumpa apa masalahnya. Adakah ianya berpunca dari terlalu banyak berfikir? Memang TERLALU banyak sangat, ATAU...Riza tak mahu berfikir yang pelik-pelik. Dari sebu biasa, tiba-tiba seluruh tubuh menjadi lemah dan longlai! Riza terbaring dua hari tak bangun-bangun, tak makan dan cuma memaksa minum sikit-sikit saja. Air minuman segelas cuma seteguk dua saja Riza paksa minum. Hari pertama terbaring, Riza cuma jamah sedikit meehoon goreng yang digoreng Abi. Riza makan sebab menghormatinya yang mengambil inisiatif untuk memasak sedangkan meehoon goreng boleh menyebabkan angin bertambah dan sebu akan menjadi teruk. Riza tawakal saja. Lepas tu sehari suntuk tak makan tak minum. Esoknya Riza paksa makan 2 keping roti. Itu saja. Semalam, Riza dah tak larat, badan lemah sangat. Riza tak suka! I am too weak! :( so Riza minta tolong Abi beli nasi bungkus, walau tak selera tapi nak paksa makan untuk pulih tenaga.

Since ada sardin dalam tin yang Riza dah beli untuk standby, Abi masak nasi dan sardin. Riza makan sepinggan nasi walau pahit mulut tak dapat rasa keenakan sebenar. Oh ya, by this time actually sakit yang sebu tu dah transfer ke bahagian tulang pinggul kiri pulak!!! Sakit, bisanya teramat! Sakit sangat sehinggalah waktu Riza memaksa diri menaip coretan ini! Abi kata pelik, sebab dia kata, tak ada history severe injury to my back, so kenapa Riza boleh sakit macam ni?

Frankly, I don't know! :( :(

Err... Mungkin ke sebab dulu Riza pernah jatuh terduduk waktu main netball?...atau sebab pernah jatuh terlentang waktu mob lantai dan pakai selipar licin?...atau emm... pernah jatuh banyak kali barangkali... entah... TETAPI semuanya baik je lepas tu... yang ini lain macam je.. pelik la!

Wait! Riza pernah pergi buat check up lepas jatuh masa mob lantai, waktu tu Riza pengsan sekejap sorang-sorang... bila tersedar memang sakit giler! The next few days Riza buat check up, doktor kata semua ok! Hemmm...

Selalu macam tu, Riza sakit, Riza demam, Riza sakit apa saja, bila pergi jumpa doktor, doktor kata semua ok! Hadoiiii!! Habis tu yang dok merana sakit ni apa dia? Kenapa? Tu yang malas nak gi klinik! huuhuu!

Ops! Cukup! Cukup! Jangan merepek lagi! Tulis kat sini as a diary notes je sebab nak letak kat status fb, panjang sangat. :|

I need a rest... pening... bertambah pening sebab ada tugasan yang belum disiapkan.. Tugasan yang memerlukan tenaga minda... hemmm...

p.s:
I took 4 biji panadol actifast so far...

2 comments:

Saddiq said...

Be strong sayang :)

Shahriza Mahmud said...

:) chewah! ada sini plak? hehe! tinkiuu larling... ;P