Video Lusuh Shahriza Mahmud

Loading...

Tuesday, November 24, 2009

~ Sinar Cahaya Ayat Kursi ~


Dalam sebuah hadis, ada menyebut perihal seekor syaitan yang duduk di atas pintu rumah. Tugasnya ialah untuk menanam keraguan di hati suami terhadap kesetiaan isteri di rumah dan keraguan di hati isteri terhadap kejujuran suami di luar rumah. Sebab itulah Rasulullah tidak akan masuk ke rumah sehingga Baginda mendengar jawaban salam dari isterinya. Di saat itu syaitan akan lari bersama-sama dengan salam itu.

Hikmat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-hadis:

1) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi bila berbaring di tempat tidurnya, Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

2) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, dia akan berada dalam lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.

3) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, dia akan masuk syurga dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah SWT akan memelihara rumahnya dan rumah-rumah disekitarnya.

4) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap solat fardhu, Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yang bersyukur, setiap perbuatan orang yang benar, pahala nabi2, serta Allah melimpahkan rahmat padanya.

5) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya - mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

6) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang, Allah SWT akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid..

7) Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya.

Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah S..A..W. bersabda,

"Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat..."

"Utamakan SELAMAT dan SEHAT untuk Dunia-mu, utamakan SOLAT dan ZAKAT untuk Akhirat-mu"

Subhanallah. ..

Sekarang anda mempunyai 2 pilihan :

1. Baca dan simpan sendiri ilmunya.

2. Khabarkan kepada semua yang anda kenali dan InsyaAllah redha Allah akan dianugerahkan kepada setiap orang yang anda kirim.

AMIN......

p.s:
Dari forwarded email.

2 comments:

Zyma Saad said...

Salam Akak Shahriza....

Benar tu,Kak.
Ayat Kursi ni byk manfaatnya jika kita amalkannya selalu.
Setiap patah ayat dlm Al-Quran adalah syafaat utk membantu kita di hari kematian kelak.

You take care ye,Akak.
;)

Shahriza Mahmud said...

Salam Zyma,
Ayat ini akan dapat dirasai keajaibannya kalau kita menghafal..kerana apabila dibaca dengan patah2 yang betul, ianya akan meresapi dalam jiwa.. :)

You take care too sis! ;)